Mattor gör skillnad i hemmet 

Hur kan egentligen en matta påverka intrycket – och uttrycket – i ett rum? Väldigt mycket. Golvet är den största paletten man har att arbeta med sett till ytan. Tyvärr ser man att många lägger det största fokuset på väggarna och glömmer bort – eller struntar i – golvet. Genom detta så tappar man också en viktig del i att skapa ett unikt, personligt och, framförallt, hemtrevligt och ombonat hem.

 Mattor ramar in, de binder samman och skapar den där harmonin som många hem saknar. Väljer man bort mattor så väljer man också bort det hemtrevliga och detta med en överhängande risk att bostaden känns som hämtad ur en lokal inom Landstinget eller Kommunal.

 Dessutom så handlar det också om skydd. Mattor ger golvet värdefullt skydd mot stötar, tappade föremål, spill och allt annat som naturligt sker i en bostad. Utöver detta så är mattor även ljuddämpande: en matta absorberar bort en hel del av oljudet i hemmet. Inga mattor leder till att ljudet studsar – något som i sin tur påverkar både koncentration, humör och grannarna. 

Välj rätt matta i rätt rum

Man kan använda mattor dels som ett eget statement och en fristående detalj i inredningen. En cool modell – bastmattor, exempelvis – hamnar direkt i blickfånget och ger den där wow-faktorn som många eftersöker. Samma sak gäller för mattor med tydliga mönster och annorlunda former. Ett annat alternativ är att skapa en röd tråd genom inredningen. Mattan blir en länk som binder ihop exempelvis färger och nyanser. Det skapar ett riktigt bra helhetsintryck. 

Viktigt gällande mattor är att man försöker välja utifrån slitage. Exempelvis nämnda bastmattor är ett ypperligt exempel på en matta som klarar av ett lite hårdare slitage och som också kan användas utomhus – på uteplatser och exempelvis balkonger. Det är ett riktigt bra val i exempelvis hallen eller i köket där slitaget är lite högre än i övriga rum.